Poniedziałek: Tagliatelle al ragu

Agnieszka
Makarony
19.02.2018 7:38
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu

W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Można użyć wędzonego boczku, ale w niewielkiej ilości, bo inaczej wędzonka zdominuje smak sosu) 2 opakowania passaty pomidorowej (0,5 l) 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula Ząbek czosnku Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc nie ma sobie co zawracać głowy poszukiwaniami. Nie polecamy w roli zamiennika boczku, a jeśli już to w niewielkiej ilości, żeby nie zdominował sosu. Poziom trudności: średni Cena dla dwóch osób: ok. 22 zł Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Pyszne i aromatyczne włoskie danie, które jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po odgrzaniu – doskonałe na lunch do pracy. Pół łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo otartej, ale może też być sproszkowana) Parmezan tarty 2 łyżki oleju Smaż na średnim ogniu, tak aby warzywa zmiękły, ale nie zbrązowiały. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem. Poznaj nasze tygodniowe menu – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Krok 1 Posiekaj w drobną kostkę warzywa: marchewki, selera naciowego, cebulę i ząbek czosnku. Zawsze przygotowujemy więcej sosu, żeby nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie. Mielone nie powinno się dusić, ale ładnie przesmażyć. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. W poniedziałek ugotowaliśmy tylko makaron.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/tagliatelle-al-ragu/