Składniki: ( szklanka 250 ml) - Mąka pszenna 350 g ( typ 650 jeśli nie mamy można użyć zwykłej pszennej) - Mąka żytnia 200 g ( typ 720 ) - Woda ciepła /letnia 1,5 szklanki - Drożdże 25 g - Olej łyżka - Cukier łyżeczka - Sól łyżeczka Przygotowanie: Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.