Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone

Monika
Desery
12.05.2018 13:03
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone

W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę 22-26 cm) Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube: Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut lub do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2018/04/prosty-przepis-na-tort-z-bita-smietana.html