Warstwowa sałatka z brokułem i szynką Składniki: - 2 małe sałaty rzymskie - 1 średniej wielkości brokuł - 150 g szynki drobiowej - pęczek rzodkiewki - puszka kukurydzy - 2 jajka ugotowane na twardo - garść pestek dyni Sos czosnkowy: - 2 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego - 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego) - pieprz - sól Na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jajka, a całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami. Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę w durszlaku do odcieknięcia. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką to przykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy. Umytą i osuszoną sałatę kroimy i układamy na dnie miski. Warstwowe sałatki zawsze świetnie prezentują się na stole. Następnie układamy pokrojoną rzodkiewkę (u mnie w półplasterki).