Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej szczypta płatków chili (w zależności jak bardzo pikantne ma być danie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól Wystarczy, że podsmażymy na patelni łyżkę ziaren kopru włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Następnie dodajemy papryki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i dodajemy passatę. Tak przygotowane klopsiki, razem z wytopionym tłuszczem przerzucamy do garnka z zupą. W garnku z grubym dnem, rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Nie ukrywam gotowałam tę zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Mniej więcej w połowie smażenia dodajemy utarty w moździerzu koper włoski, ziele angielskie, oregano, bazylię i chilli. Następnie na suchej patelani pieczemy uformowane z surowej kiełbasy klopsiki. Smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Na koniec całość gotujemy jeszcze 10-15 minut na małym ogniu.