Świeża bułka na ciepło

Śniadania
01.03.2019 9:11
Świeża bułka na ciepło

- 750 - 800 g mąki pszennej - 2 jajka (w zależności od wielkości) - 20 g drożdży - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 4 łyżki oleju - 200 ml mleka - 200 ml wody - 100 - 125 g masła (rozpuścić i wymieszać z 60 ml oleju i z 1 łyżeczką soli) - Ciasto dzielimy na 8 części i zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺. - Każdą cześć rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki, które układamy na dużym talerzu smarując tłuszczem. - Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut by ciasto nam się trochę skleiło. - Wsypujemy mąkę z 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy przez około 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tylkopysznie.blogspot.com/2019/03/swieza-buka-na-ciepo.html