Powiem Wam szczerze, że osobiście nie przepadam za maślanym kremem i tortowymi ciastami, ale po spróbowaniu kawałka tego wypieku zdecydowanie zmieniam zdanie : ) Kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym maślanym, czekoladowym kremem, bezą i kawą, przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość zwieńczona kawową bitą śmietaną- musicie tego spróbować : ) Kostka hiszpańska idealnie nadaje się również do przygotowania w formie tortu, choć pewnie potrzebowałaby wtedy delikatnej modyfikacji nazwy ; ) Polecam!!! Kostka hiszpańska przepis Składniki na biszkopt (blacha 25×36 cm): 4 jaja (wielkość L, w temp. pokojowej) szczypta soli morskiej 100 g drobnego cukru do wypieków 90 g mąki pszennej tortowej 35 g ciemnego kakao Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Składniki na krem czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 180 ml mleka 350 g masła (temp. pokojowa) 1 niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki 3 łyżki naturalnej, zmielonej kawy Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka naturalnej, zmielonej kawy kakao do dekoracji Uwaga Przed podaniem najlepiej wyjąć ciasto z lodówki i trzymać w temp. pokojowej, wtedy maślany krem staje się miękki i wprost rozpływa się w ustach ; ) Wyjąć z piekarnika i blachę opuścić z 30 cm na podłogę, aby biszkopt pozostał równy. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowo-kawowym z bezami. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu, przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Dodać przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Składniki do nasączenia: 125 ml kawy lub wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego 300 g suchych bezików Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną gorzką i mleczną czekoladę, odstawić na chwilę, a następnie wymieszać, tak aby czekolada się rozpuściła.