Super deser na karnawałowy podwieczorek : ) Polecam!! Składniki: 400 g kefiru 1 jajko (wielkość L) 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki masła 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej olej do smażenia, cukier puder do dekoracji *Uwaga! Na patelni mocno rozgrzać olej (warstwa ok. 1 cm od dna) i na średnim ogniu smażyć taratuszki z obu stron na rumiany kolor. Z podanych składników wychodzi sporo faworków, które są bardzo syte, więc połowę ciasta wykorzystałam kolejnego dnia na placuszki, smażąc je już bez dodatku tłuszczu na mocno rozgrzanej teflonowej patelni. Po tym czasie podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując mąką tylko tyle ile to konieczne, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Pokroić na mniejsze prostokąty, każdy z nich naciąć delikatnie na środku i wywinąć jak faworki. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem i podawać.