Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* i piec około 30 min. Składniki na Krem Budyniowy: 500 ml mleka 2% 250 ml śmietanki 30% 4 żółtka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy / śmietankowy 40 g bez cukru 50 g mąki pszennej 2 łyżeczki żelatyny deserowej 2 łyżeczki żelatyny spożywczej 1 galaretka krystaliczna o smaku waniliowo-truskawkowym W garnuszku zagotować mleko z 2 łyżkami cukru. Ciasto parzone jest chrupiące z wierzchu i delikatne w środku, wypełnione domowym, aksamitnym kremem budyniowym - na bazie żółtek i śmietanki - stanowi doskonałą bazę do wyłożenia orzeźwiających borówek. Składniki na Ciasto Parzone: 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki mąki 80 g masła 3 jajka W garnuszku podgrzać masło i wodę. W międzyczasie ubić żółtka z większością pozostałego cukru - na białą puszystą masę. Po upływie 1 minuty można zdjąć z ognia, przełożyć masę do czystej i suchej miseczki, wierzch przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Ciasto jest wspaniałe, idealne na lato, proste do wykonania i łatwe do podzielenia się z najbliższymi :) Na koniec pod obroty miksera wlać rozpuszczoną w mikrofali (3-4 sekundy), przestudzoną żelatynę spożywczą. W oddzielnym naczyniu ubić śmietankę z pozostałym cukrem (chyba, że masa budyniowa wyszła już wystarczająco słodka - można wtedy pominąć). Dziś kuszę Was przepisem na Ciasto Ekler z Kremem Budyniowym i Borówkami. Jednolitą płynną masę przelać ponownie do garnuszka i zagotować na najmniejszej mocy panika energicznie mieszając. Te owoce, w przeciwieństwie do jagód, na dłużej zachowują swą świeżość i nie puszczają soku. Następnie dodawać masę budyniową - łyżka p łyżce, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodać przesianą mąkę z budyniem i delikatnie zmiksować - tylko do połączenia. Miksując dodawać jajka - jedno po drugim - za każdym razem dobrze łącząc składniki.