Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 żółtko (białko zostawić do masy serowej) 2 łyżki śmietany Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 100 g. masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 2 puszki wiśni w syropie (miałam puszki po 400 g.) Polewa czekoladowa: 100 g. czekolady gorzkiej 5 łyżek śmietanki 30 % 1 łyżka oleju Wykonanie: Mąkę, kakao i cukier wysypać na stolnice i wymieszać. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na 30-40 minut. Na podpieczony i wystudzony spód, wyłożyć odsączone na sitku wiśnie. Na koniec, stopniowo dodać ubitą pianę z białek i wymieszać łyżką. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać łyżka lub mikserem na najniższych obrotach. Następnie uchylić i zostawić jeszcze na około dwie godziny do przestudzenia. Masę serową wylać na ciasto z wiśniami. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut. wyłożyłam wiśnie z syropu, a do masy serowej dodałam wiórki kokosowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, 60 minut. Chociaż jest jeszcze jeden, który uwielbiam, to sernik z białą czekoladą. Masło roztopić w rondelku, zostawić do przestudzenia. W osobnej misce, zmiksować żółtka z cukrem.