Składniki/2 porcje: – ok. 1 ½ szklanki ugotowanych brokułów – 1 niepełna szklanka płatków owsianych – ¾ szklanki suchej czerwonej soczewicy – 1 jajko – 2 łyżki mąki orkiszowej – 2 łyżki ziaren słonecznika – 1 łyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy np. z tego przepisu Przygotowanie: Formuj brokułowe kuleczki i smaż na małej ilości oleju, co chwilę obracając, by usmażyły się ze wszystkich stron na złotobrązowo. Przygotuj sos z tego przepisu (1/2 porcji) i ugotuj makaron al. dente. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente).