Potrzebujemy: na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka mąki (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej typ 480) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ szklanki cukru - 1 łyżka wrzątku - szczypta soli na krem: - 1 puszka ananasów - 2 budynie waniliowe - 3 łyżki cukru - 1 kostka masła (z najwyższym % tłuszczów) - 4 żółtka na bezę: - 160 g wiórków kokosowych - 4 białka - szklanka cukru Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy już mamy zagotowany budyń odstawiamy na chwilkę (dosłownie na 2 minuty) i wkręcamy w niego 4 żółtka. Ciasto składamy w takiej kolejności: biszkopt nasączony wodą z cytryną, na to krem ananasowy i przykrywamy bezą. 4 białka ubijamy na sztywno z cukrem. Ciasto wykładamy na dużą blaszkę i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec dodajemy wiórki i suszymy bezę aż uzyska złoty kolor. Zazwyczaj na Tłusty Czwartek wyciągamy ciężkie działa i robimy pączusie, faworki, oponki itd, wszystko po to by tradycji stało się zadość.