Z tym, że tam ser Labheh najcześciej formowany jest w kulki i obtaczany w ziołach lub polewany dobrej jakości oliwą z oliwek. Ja najczęściej przygotowuję mój ser jogurtowy w dwóch wersjach – dla dzieci bez dodatków (z odrobiną soli), a dla reszty rodziny z ulubionymi ziołami. Składniki: (z tej porcji wyjdzie Wam około 300 g gotowego jogurtowego sera) 700 g jogurtów greckich lub typu greckiego szczypta soli – u mnie himalajska opcjonalnie ulubione dodatki: u mnie czosnek granulowany bez chemii Skworcu. Labneh – domowy ser z jogurtów greckich Labneh, to nic innego jak prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. Do przygotowania labneh w najprostszej wersji będziecie potrzebować jogurt grecki lub jogurt typu greckiego, sól, gazę (lub chustę serowarską czy też zwykłą pieluchę tetrową), sito i miskę. Taki najłatwiejszy ser z jogurtów wspaniale sprawdzi się na kanapki lub jako dodatek do innych dań. Sito wykładamy chustą serowarską lub podwójnie złożoną gazą czy też pieluchą tetrową (w zależności od tego co posiadamy). Dodatkowo: sito chusta serowarska lub gaza, a nawet pielucha tetrowa Przygotowanie: Jogurt mieszamy ze szczyptą soli i ulubionymi ziołami (jeśli wybieramy taką wersję). Ser po wyjęciu z chusty nadaje się od razu do jedzenia. Ja dziś przedstawiam Wam Labheh w mojej ulubionej wersji, czyli z małą ilością ulubionych przypraw.