Przepis na: Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami Łącznie: 10 min Składniki: 500 g mieszanki sałat (rukola, sałata lodowa, cykoria włoska itp) 100 g mini mozzarelli w zalewie 100 g melona 100 g mniejszych pomidorów np cherry 50 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej 2 łyżki mieszanki Chrupiąca sałatka (migdał płatki, słonecznik, żurawina) odrobina kremu balsamicznego np. bazyliowego lub oliwa z oliwek bagietka Opcjonalnie deska serów: ser camembert złocisty ser pleśniowy w plastrach ser Cambozola black kilka orzechów włoskich garść winogron zielonych lub czerwonych Wykonanie: Do dwóch głębszych talerzy lub misek nakładamy mieszankę sałat. W nosie wyczuwalne są czerwone jabłka wraz z ciekawym aromatem sorbetu cytrynowego z lekko pikantną nutą nasion kopru. Sałatka z szynką parmeńską, melonem, pomidorami, mozzarellą i mieszanką sałat to niesamowicie banalny pomysł na kolację czy lekki obiad. Też się często zastanawiam jak zaskoczyć mojego męża i co przygotować, aby pięknie się prezentowało, super smakowało i żeby nie trzeba było spędzić pół wolnego wieczoru w kuchni. My zdecydowaliśmy się na Da Luca Prosecco DOC, czyli wino musujące o jasno-słomkowej barwie z zielonymi refleksami i musowaniem drobnymi bąbelkami. Wino w smaku orzeźwiające ze zbalansowaną kwasowością z wyraźnymi nutami jabłka, gruszki i soczystej cytryny. Następnie układamy pokrojone w ćwiartki pomidory, melona, odsączone z zalewy mini mozzarelle oraz szynkę.