Składniki: Ciasto na naleśniki: - 2 jajka - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - szczypta soli Masa serowa: - 500 g twarogu w kostce - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - 32 g cukru wanilinowego - opcjonalnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Zalewa waniliowa: - 200 ml śmietany kremówki 30% - 3 jajka - 1 łyżka cukru pudru - 32g cukru z wanilią - 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Hit – Zapiekane naleśniki sernikowe! Z przepisu wychodzi około 6 większych naleśników, które po nafaszerowaniu i zwinięciu oblewamy zalewą waniliową, która z kolei wpływa na to, że nie są suche i twarde, lecz mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz. Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju. Do masy serowej dodałam cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty (możecie użyć tego w kostce lub sernikowego z wiaderka, lecz wtedy masa będzie troszkę rzadsza niż powinna). Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego 🙂 Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Naleśniki faszerujemy serem, zawijamy w rulonik, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Przepis na: Hit – Zapiekane naleśniki sernikowe!