Paella z krewetkami

Natalia
Obiad
23.02.2019 14:38
Paella z krewetkami

Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego pieprz Paella: 2 łyżki oliwy 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor 1 /2 puszki groszku konserwowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ szklanki białego wina kilka nitek szafranu opakowanie krewetek lub innych owoców morza 200g ryżu arborio szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. W mojej wersji nie ma niestety też wielkiego bogactwa jeżeli chodzi o owoce morza, bo udało się upolować tylko krewetki, ale jeżeli mamy i lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę, dodać paprykę i smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i pomidora, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Dużo daje na pewno dodatek szafranu, w Hiszpanii gdzie jest to bardzo popularna przyprawa był on najbardziej wyczuwalny i widoczny, zaraz obok owoców morza. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 8-10 minut (nie mieszać – składniki mają bulgotać, ale nie za mocno). Gotować na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos odparuje i zmniejszy objętość o połowę. W końcu udało się nam stworzyć coś bardzo podobnego, po pierwszym spróbowaniu miałam wrażenie, ze smakuje tak samo jak w Barcelonie). Krewetki podsmażyć na oliwię około 2-3 minuty (do zarumienienia) Po tym czasie sprawdzić czy ryż jest miękki (jeśli nie to gotować jeszcze przez chwilę). Zagotować, przykryć i gotować jeszcze rzez 30 minut na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2019/02/paella-z-krewetkami.html