Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango

Łukasz
Obiad
23.02.2019 12:19
Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango

SKŁADNIKI Pączki: 200 g mąki 100 ml mleka 2 żółtka 1 łyżka cukru 30 g roztopionego masła 10 g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli olej do głębokiego smażenia Chutney z mango: 1 dojrzałe mango 1 biała cebula lub 2 szalotki 1 papryczka chilli 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki octu winnego szczypta kuminu 1 łyżeczka oleju kokosowego sól Burgery: 500 g antrykotu wołowego 1 mała cebula lub szalotka ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka musztardy Dijon świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa do posmarowania (opcjonalnie) Dodatki: 4 garście rukuli 4 oscypki lub gołki 12 plastrów surowego boczku wędzonego PRZYGOTOWANIE Pączki Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Chutney z mango Cebulę oraz papryczkę chili drobno posiekaj i przysmaż przez chwilę na oleju koksowym. 😉 Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pączkowa buła skrywa w sobie kawałek soczystej wołowiny, grillowany i ciągnący się ser, chrupiący bekon, rukolę oraz pikantny chutney mango. Pączkoburgery Boczek przysmaż, aż stanie się chrupiący na suchej patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ułóż rukolę, połóż burgera, grillowany ser oraz bekon i polej chutneyem z mango. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Burgery Wołowinę zmiel na grubych oczkach (możesz także kupić już zmieloną na burgery). Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą. Jeśli na Tłusty Czwartek planujecie usmażyć pączki, to zostawcie sobie kilka bez nadzienia i złóżcie sobie takiego burgera. Oczywiście zapominamy wtedy o liczeniu kalorii i ukrywamy się przed naszym dietetykiem oraz trenerem personalnym, bo każą nam przebiec półmaraton. Wsyp 1 łyżkę cukru oraz mąki i dokładnie wymieszaj.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/02/paczkoburger.html