Ciasto Budyniowe pod Śmietankową Kruszonką

Paulina z Na To Mam Ochotę
Ciasta
22.02.2019 17:38
Ciasto Budyniowe pod Śmietankową Kruszonką

Składniki na 1 keksówkę: 100 g mąki pszennej 50 g proszku budyniowego śmietankowego / waniliowego bez cukru 140 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka 3 duże żółtka 3 duże białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 150 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietanki 30% Składniki na Śmietankową Kruszonkę: 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli (minimalna) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 45 min na funkcji góra-dół. Po około 10 min. ponownie uchylić drzwiczki piekarnika i posmarować wierzch ciasta roztopionym masłem. Piec na funkcji - górna grzałka, przypiekanie - około 5-10 min. do zarumienienia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 45 min na funkcji góra-dół. Po około 10 min. ponownie uchylić drzwiczki piekarnika i posmarować wierzch ciasta roztopionym masłem. Piec na funkcji - górna grzałka, przypiekanie - około 5-10 min. do zarumienienia. Wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać wierzch. Wyłożyć na wierzch pozostałe ciasto i delikatnie wyrównać wierzch. Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier, a kiedy jego kryształki się rozpuszczą - żółtko. Polecam także: Miękkie masło utrzeć z 1/2 szklanki cukru na puszystą, śnieżnobiałą masę. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zetrzeć na ciasto śmietankową kruszonkę. Po tym czasie uchylić drzwiczki i zetrzeć na ciasto śmietankową kruszonkę. Natychmiast w drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Natychmiast w drugim naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mam dla Was przepis na ucierane ciasto budyniowe z .... budyniem ;) Dodać partiami przesiane mąki z budyniem ido pieczenia - delikatnie, krótko zmiksować. Dodawać żółtka jedno po drugim, na zmianę ze śmietanką - za każdym razem dobrze łącząc składniki mikserem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/ciasto-budyniowe-pod-smietankowa.html