Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie

Agnieszka
Kulinaria
22.02.2019 14:12
Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie

Ten tydzień w Lidlu należy do Włoch. Pojawią się bowiem tradycyjne włoskie produkty, które warto wypróbować, aby poczuć smak docenianej na całym świecie kuchni. Na co warto zwrócić uwagę szczególnie?

Włoska kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami, pomidorami, aromatycznymi ziołami i serami. Wszystko to dostaniemy w tym tygodniu w Lidlu.

Włoskie przystawki

Włosi kochają swoje „antipasti”. W Lidlu mamy spory wybór pysznych włoskich przekąskę: karczochy, kostki aromatycznego sera, papryczki chilli w zalewie, czy suszone pomidory w zalewie.

Idealna przystawką okazuje się też filet z sardeli w oliwie, który jest przysmakiem Włochów.

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #1
Źródło:https://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?articleId=44459

Jeśli natomiast jesteś fanem past i mini kanapek, w Lidlu znajdziesz pastę do bruschetty, która idealnie nadaje się jako przystawka lub mini przekąska.

Na pierwsze danie możemy natomiast przygotować włoskie pierożki. W Lidlu znajdziecie Cappelletti – włoskie pierożki z szynką, które wystarczy ugotować. Można podać je z pomidorowymi sosami, których w tym tygodniu nie zabraknie w Lidlu.

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #2
Źródło:https://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?articleId=44407

Sery

We włoskim tygodniu nie może zabraknąć serów. Warto wypróbować więc oryginalnego Parmegiano Reggiano, który kocha cały świat. Można też sięgnąć po całkiem nowe smaki, na przykład po ser Pecorino Toscano lub po tradycyjne mascarpone i mozzarellę.

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #3
Źródło:https://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?articleId=44434

Sosy i przyprawy

Kuchnia włoska nie objedzie się bez pomidorów w różnej formie. Najczęściej jednak spożywamy je w postaci rożnego rodzaju sosów, które dodajemy od makaronów i zup. W tym tygodniu będzie można kupić na przykład rozdrobnione aromatyczne pomidory lub sos pomidorowy z dodatkiem bazylii.

Pojawi się również aromatyczna włoska przyprawa. Oprócz tradycyjnych przypraw włoskich w mieszance znajdziemy też suszone grzyby i typowe dla Włoch zioła.

Włoskie wędliny

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #4
Źródłohttps://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?articleId=44415:

Salami, Prosciutto di San Danielle (włoska szynka dojrzewająca), Prosciutto Crudo (surowa szynka) i Prosciutto Cotto (szynka gotowana) idealnie wpasują się w każde włoskie dani – od przystawek, przez makarony, aż do pizzy i lasagne.

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #5
Źródło:https://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?articleId=44413

Warto wypróbować też włoskie dania gotowe, takie jak:

  • lasagne
  • mrożone pizze włoskie
  • mrożone bruschetty
  • calzone z pomidorami i serem


Przepis na idealną włoską lasagne

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #6

Składniki:

  • sos pomidorowy – 0,5 l
  • mięso mielone – 0,5 kg
  • mała marchew, mała pietruszka
  • jajka – 2 szt.
  • szynka
  • mała cebula
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • parmezan
  • mozzarella
  • makaron do lasagne

Przygotowanie:

-Cebulę, marchewkę, pietruszkę i czosnek pokrój w małą kostkę i chwilę podsmaż.

-Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze kilka minut.

-Po tym czasie zalej wszystko sosem pomidorowym (jeśli będzie bardzo gęste, dodaj odrobinę wody).

-Duś sos pod przykrycie 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.

-Dopraw sos wedle uznania.

-Na dno naczynia żaroodpornego nanieś trochę sosu, a następnie kolejno:

makaron

sos

posiekane jajko, szynkę i mozzarellę

-Układaj składniki w tej kolejności, aż wypełnisz całe naczynie.

-Ostatnią warstwę powinien stanowić sos, odrobina mozzarelli oraz tarty parmezan.

-Tak przygotowaną lasagnę piecz przez 20-25 minut.

Zdjęcie Tydzień kuchni włoskiej - 23 luty - co szczególnie warto kupić + przepis na wyjątkowe danie #7
Źródło:https://www.lidl.pl/pl/Oferta-spozywcza.htm?id=1244&week=1