Te produkty warto zamrażać! Niewiele osób o tym wie

Agnieszka
Kulinaria
21.02.2019 12:42
Te produkty warto zamrażać! Niewiele osób o tym wie

Większość z nas ma w domu zamrażarkę. Jednak nie wszyscy używają jej do czegokolwiek innego, niż mrożenia mięsa. Zamrażać możemy jednak całe mnóstwo produktów, dzięki czemu nie tylko nie marnujemy jedzenia, ale też zachowujemy jego świeżość i oszczędzamy pieniądze.

Co można mrozić?

Ciasta

Każda z nas wie, ile pracy i czasu kosztuje nas pieczenie ciast. Szkoda więc wyrzucać ich nadmiar. Warto więc je mrozić. Wystarczy podzielić ciasto na kawałki i każdy z nich zamrozić w osobnym pojemniku. Ciasta można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Zdjęcie Te produkty warto zamrażać! Niewiele osób o tym wie #1

Jakie ciasta można mrozić?

Zamrozić możemy zdecydowaną większość ciast, a nawet tortów – serniki, babki, ciasta z kremem i torty z kremem.

Jajka

Jajka najlepiej mrozić bez skorupek. Możesz wbić je do niewielkich foremek. Warto też rozważyć osobne mrożenie białek i żółtek. Białka dobrze się rozmrażają i właśnie w takiej wersji najlepiej ubija się z nich pianę. Żółtka natomiast po rozmrożeniu są kleiste. Zapobiegniesz temu dodając szczyptę soli i cukru na każde zamrożone jajko. Jajka w zamrażarce możemy trzymać do 6 miesięcy.

Wino

Wino po otwarciu dość szybko się psuje. Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie wykorzystać całą butelkę w krótkim czasie. Warto więc skorzystać ze świetnego triku. Wino możesz wlać do foremki na lód i zamrozić. Dzięki temu uzyskasz mrożone kostki z wina, które w każdej chwili będzie mogła dodać do potrawy.

Wino jednak z powodzeniem możesz zamrozić w oryginalnej butelce. Nic złego się z nim nie stanie.

View this post on Instagram

Red wine ice cubes. #winecubes #winery

A post shared by Tastie Dine (@tastiedine) on

Sosy

Sosy należy rozlać do foremek i zamrozić. Pamiętaj, aby przykryć je folią aluminiową, aby ich zapach nie przeszedł do innych produktów. Kiedy sosy całkowicie się zamrożą, możesz je umieścić wszystkie razem w woreczku i ponownie umieścić w zamrażarce.

Sery

Ser po rozmrożeniu należy od razu wykorzystać. Lepiej więc mrozić je w mniejszych kawałkach, które zjesz w ten sam dzień. Nie należy mrozić jednak wyrobów seropodobnych. Znajdują się w nich bowiem substancje, które nie powinny być zamrażane. Warto też pamiętać, że sery tłuste i półtłuste nie powinny spędzać w zamrażarce więcej niż 2 tygodnie. Sery twarde natomiast mogą poleżeć zamrożone nawet 3 miesiące.

Jogurty

Jogurty mają zazwyczaj dość krótki czas przydatności do spożycia. Jeśli więc zrobisz większy zapas, część z nich możesz zamrozić. Co więcej, mrożony jogurt jest idealną bazą do orzeźwiających koktajli oraz do domowych lodów. Wystarczy dodać do zamrożonego jogurtu ulubione dodatki i zmiksować.

Zdjęcie Te produkty warto zamrażać! Niewiele osób o tym wie #2

Zioła

Niestety nie mamy dostępu do świeżych ziół przez cały rok. Warto więc je zamrozić, aby móc z nich skorzystać w każdej chwili. Pewnie nie raz mieliście nadzieję, że w zamrażarce są lody, a po otwarciu pudełka okazywało się, że to koperek albo pietruszka. Zamrażać można jednak większość ziół, z których korzystamy – miętę, bazylię, tymianek, melisę itd. Zioła o dużych liściach, np. bazylię, przed zamrożeniem należy posiekać i odciąć łodygi oraz szczelnie zamknąć lub owinąć folią aluminiową.