Składniki ciasto: - 600 g mąki pszennej tortowej - 250 ml gorącej wody (60-70 stopni) - 1 jajko - 2 łyżki oleju lub oliwy - 1/2 łyżeczki soli Farsz: - 1 brokuł - około 300 g łososia - gałka muszkatołowa - natka pietruszki - sól - pieprz - 2 ząbki czosnku 1. Łososia i brokuła gotujemy na parze. 3. Ciasto dzielimy na dwie lub więcej części, wałkujemy każdy na cienki placek. 2. Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto, do momentu, aż będzie ono jednolite i gładkie i będzie odchodziło nam od dłoni. Dzisiaj kolejne pyszne pierożki, tym razem z farszem z łososia i brokuła. Do gotującej wrzucamy partiami pierogi, jak wypłynął ja gotowałam jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy. Szklanką lub kubkiem wycinamy koła, łyżeczką nakładamy porcje farszu i zlepiamy pieroga.