Karpatka

Ciasta
21.02.2019 9:06
Karpatka

Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny (125 g) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 ml mleka + pół szklanki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 łyżka cukru waniliowego 1 kostka masła 3/4 kieliszka wódki Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Gotowy krem wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą częścią. Od razu Wam powiem, że nie warto zamieniać masła na margarynę, bo to już nie będzie to samo. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie po łyżce dodawać budyń, cały czas miksując. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, następnie po łyżce dodawać budyń, cały czas miksując. Przepis na karpatkę był już na blogu, ale postanowiłam go odświeżyć. Kilka lat temu znalazłam ten przepis w gazecie, ciasto od razu było super, ale krem mi nie pasował. Można przykryć folią spożywczą, lub co jakiś czas przemieszać, żeby nie zrobiła się skorupa. Można przykryć folią spożywczą, lub co jakiś czas przemieszać, żeby nie zrobiła się skorupa. Polecam Wam ten przepis z czystym sumieniem, dla mnie ta karpatka jest najlepsza na świecie :) Postawić jeszcze na chwilkę na gazie ciągle mieszając. W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze wymieszać. Na koniec wlać wódkę i jeszcze chwilę zmiksować. Na koniec wlać wódkę i jeszcze chwilę zmiksować. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2019/01/karpatka.html