składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 450 g pokrojonych grzybów mrożonych ok 1,2 l wody 1 łyżka masła sól 2 listki laurowe majeranek 1-2 nieduże ziemniaki Grzyby rozmrozić na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziemniaka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( na pure, jak na placki) i dodać do sosu. W sezonie oczywiście można grzyby mrożone zastąpić świeżymi a jak ktoś nie lubi grzybów leśnych może wykorzystać pieczarki. Następnie plastry schabu obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć do garnka z grzybami. W zamrażarce mam jeszcze zapasik grzybów więc wykorzystałam je do przygotowania tego pysznego obiadu. Jeśli sos jest jeszcze za rzadki czynność powtórzyć aż uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Schab pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty aby ziemniak się ugotował i zagęścił sos. Z grzybami, w pysznym sosie udusiłam plastry schabu.