Ptysie z kremem malinowym Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 3 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto parzone na ptysie: 100 g masła 250 ml wody 200 g mąki 4 jajka szczypta soli Krem malinowy: 200 g świeżych lub mrożonych malin 4 białka 300 g cukru szczypta sproszkowanego buraka lub czerwonego barwnika (opcjonalnie) szczypta soli PRZYGOTOWANIE Ciasto parzone na ptysie W garnku zagotuj wodę wraz z masłem oraz solą. Gotowe ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij wysokie okręgi o średnicy ok. 5 cm na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Jednak z powodzeniem można je przechowywać przez parę godzin w temperaturze pokojowej lub znacznie dłużej w lodówce, jednak z czasem ciasto zmięknie. Później mi to przeszło na rzecz ptysi z bitą śmietaną, a obecnie wolę te na wypasie z prażonym jabłkiem. Żeby krem nie był mdły, bo w końcu to sam cukier i białka, proponuję dodać do niego sok z malin lub z innych dowolnych kwaskowych owoców. Krem do ptysi można zrobić na dwa sposoby: albo ubić w kąpieli wodnej, jak na ciepłe lody, albo przygotować niczym włoską bezę, dolewając gorący syrop cukrowy. Maliny sprawiają, że ptysie zyskują nie tylko ich smak, ale i bajeczny różowy kolor, który obudzi w Was dziecko na nowo. Ptysie Przed samym podaniem gotowy krem malinowy przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Spoglądające niepozornie z oszklonej witryny cukierni ptysie, zawsze prosiły się o ich spałaszowanie. 😉 Jeżeli szukacie prostego pomysłu na karnawałowy deser, to te ptysie sprawdzą się znakomicie. Krem malinowy Maliny przełóż do rondelka, dodaj odrobinę wody i gotuj przez kilka minut, aż owoce się rozpadną. Gdy byłem dzieciakiem, najbardziej lubiłem ptysie z piankowym nadzieniem, przypominającym ciepłe lody. Wystudzone i przekrojone na połówki ptysie napełnij dużą porcją kremu i złóż se sobą. Jednak dzisiaj wrócimy do tych znanych nam ze wczesnych lat ciastek z ciasta parzonego przełożonych lekką pianką. Sprawdź patyczkiem, czy ptysie upiekły się w środku i odstaw do wystudzenia. Wlej go z powrotem do rondelka i wsyp 250 g cukru. Od tego czasu, nie mieszając ani razu, czekaj, aż syrop cukrowy osiągnie 118°C.