Bardzo proste do przygotowania i dodatkowo są idealną opcją na spożytkowanie nadmiaru ciasta, które zostało nam z innych wypieków, pamiętając, że muszą być to ciasta bez dodatku kremu, czy owoców. Po tym czasie wyjąć, nadziać na patyczki lub papierowe słomki i ponownie przełożyć do zamrażarki na czas przygotowania polewy. Składniki (około 20 lizaków): 450 g suchego ciasta (biszkopt, babka, czekoladowe, ucierane*) 150 g serka mascarpone 100 g Nutelli (W zależności od rodzaju użytego ciasta można dodać odrobinę więcej mascarpone i/lub nutelli, tak aby konsystencja nam odpowiadała). Czekoladę rozpuścić z olejem w miseczce ustawionej nad garnkiem z parującą gorącą wodą (miseczka nie może dotykać powierzchni wody). Uformować małe kuleczki i schłodzić je w zamrażarce (układając na papierze do pieczenia) przez ok. 15 minut. Ułożyć delikatnie na papierze do pieczenia lub wbić patyczki w styropian.