Polecam również inne przepisy na pączki: - Pączki ziemniaczane - Pączki (najlepsze) - Gniazdka - pączki hiszpańskie - Pączki kresowe - Pączki malinowe - Najlepsze serowe pączki - Mini pączki z serkiem homogenizowanym - Taratuszki - Pączki Pączki karnawałowe Składniki (na ok 20 sztuk): 300ml letniego mleka 2 duże jaja 600g mąki luksusowej (typ 550) 60g cukru 60g masła 30 g drożdży ziarenka z laski wanilii 2 łyżki rumu olej do smażenia 300ml letniego mleka 2 duże jaja 600g mąki luksusowej (typ 550) 60g cukru 60g masła 30 g drożdży ziarenka z laski wanilii 2 łyżki rumu olej do smażenia konfitura, powidła lub marmolada do nadziewania cukier puder Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, uformować z niego kulę, włożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godziny, w połowie wyrastania ciasto jeszcze raz zagnieść. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk i przy tym powinno być bardzo puszyste, uformować z niego kulę, włożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5godziny, w połowie wyrastania ciasto jeszcze raz zagnieść. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 1,5cm, wykrawać krążki o średnicy ok. 7cm, kłaść na środek każdego łyżeczkę nadzienia, dokładnie zlepić i uformować kulę. Nieco inny od naszych tradycyjnych kresowych i tych, które nazywam najlepszymi pączkami, ale przy tym pączki wychodzą nie mniej smaczne i chyba trochę dietetyczne, o ole pączek taki może być;) Nadziałem je konfiturą z pomarańczy oraz gęstym dżemem z porzeczek. Pączki kłaść na olej wyrośniętą stroną, smażyć 2 minuty pod przykryciem, odwrócić na drugi bok i smażyć bez przykrycia jeszcze ok 2 minut. Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżka cukru, połową szklanki mleka, dodać łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia. Jajka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać drożdże, mleko, ziarenka wanilii, rum. Jajka wymieszać z pozostałym cukrem, dodać drożdże, mleko, ziarenka wanilii, rum.