Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 100 g masła ok. 70 g gorzkiej czekolady 1 szklanka piwa 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady gorzkiej/mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło z gorzką czekoladą - nie doprowadzamy do zagotowania. Nie jest to ciasto mocno słodkie, gdyż za takimi nie przepadam - jestem wielbicielką prawdziwej, gorzkiej czekolady. Ciasto robi się bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień jako deser do kawy lub herbaty... Dlatego jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru i/lub zrobić polewę z mlecznej czekolady. I tu z pewnością fani piwa będą zadowoleni, bo ciasto ma piwny aromat - mój mąż był zachwycony 😉 Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto, pachnące piwem oraz czekoladą to pyszna odmiana tradycyjnego murzynka, która zachwyci wszystkich czekoladoholików. W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, kakao oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce jajka ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem, aż zjaśnieją i staną się puszyste.