Przepis
Skład.
4 pół-bagietki
3 jajka
10 pieczarek
5 plasterków szynki wędzonej (lub innej wędliny)
25 dag sera żółtego
kilka suszonych pomidorów
nieduża cebula
szczypiorek
pieprz i sól do smaku
czerwona papryka
5 łyżek jogurtu naturalnego
5 łyżek majonezu
3 ząbki czosnku
Zaczynamy.
Paprykę owijamy w sreberko, zalewamy łyżką oliwy i zapiekamy w piekarniku około15min. w temp. 200C. Studzimy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę, całość mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut, aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
Z bagietek ścinamy górną część i wydrążamy trochę środka, tak, aby przygotować miejsce na farsz. Pieczarki kroimy, podsmażamy z cebulką na patelni. Ser ścieramy na tarce, wędlinę i suszone pomidory kroimy w paski, szczypiorek siekamy w dość duże kawałki. Wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy podsmażone pieczarki.
Do całości wbijamy jajka, dodajemy pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Wypełniamy przygotowane wcześniej bagietki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20min w temp. 180C.