Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi Składniki: 1 ser camembert w drewnianym opakowaniu 5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki 5-6 plastrów prosciutto 2 łyżki białego wytrawnego wina świeżo mielony pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej około 2/3 szklanki wody (około 160 ml) 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy łyżka cukru sól Rozpoczynamy od ciasta. Na połowie każdego z nich układamy mały plasterek szynki gotowanej, a na drugiej połowie plasterek prosciutto (Nie przejmujcie się tym, że będą trochę wystawały lub będą za małe, później i tak tego nie będzie widać. Kawałek sera który wyciągnęliśmy możemy delikatnie ułożyć na/koło wgłębienia lub po prostu zjeść 🙂 Całość pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 30 minut, aż skrętki ładnie się przyrumienią. Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi idealnie sprawdzi się na zbliżające się Walentynki, jak również na spotkanie w gronie przyjaciół. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze skrętki tworząc wieniec (jeśli Wam zostaną to ułóżcie je obok tworząc okrągłe mniejsze wianuszki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Pyszne drożdżowe skrętki z szynką, które moczymy w roztopionym i ciągnącym się serze podbiją Wasze serce 🙂 Ja na początku wycinałam kółka, ale później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne 😀 ). W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem, a kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.