Zapiekanki „krakowskie”

Pati
Zapiekanki
24.03.2016 16:26
Zapiekanki „krakowskie”

Ja mam dla Was swoją wersję z duszonymi wcześniej pieczarkami, dzięki temu są one bardziej wyraziste w smaku 😉 Zapiekanki Składniki: (4 sztuki) 2 pół bagietki lub jedna długa ok 500 g pieczarek 1 łyżka masła + trochę do posmarowanie bułek 250 g sera żółtego (najlepiej gouda) sól pieprz ketchup Najpierw oczyszczamy pieczarki. Tradycyjne krakowskie zapiekanki przygotowywane są z surowych pieczarek, które są następnie ścierane na tarce. Osobiście je uwielbiam, są tanie, sycące i szybkie w przygotowaniu, idealnie nadają się na szybki obiad lub kolację. Następnie kroimy je lub ścinamy na tarce na plasterki. Pyszne, długie bułki z dodatkiem pieczarek i ser, a wszystko to zwieńczone ketchupem. Niewielu wie, że pochodzi z Polski, a dokładnie z Krakowa;) Takie układane są na bułce i posypywane serem. Następnie układamy pieczarki i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Smażymy od czasu do czasu mieszając do całkowitego odparowania wody i ładnego zbrązowienia pieczarek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-polska/zapiekanki-krakowskie/