Przepis
Składniki:
1 duża cukinia
1 czerwona cebula
pół szklanki kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
jedno jajko, najlepiej wiejskie
świeża bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz
ząbek czosnku
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do sitka, lekko posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wycisnąć z wody. Kaszę jaglaną przepłukać, by pozbyć się goryczki, do połowy szklanki kaszy jaglanej dodać jedną szklankę wody i sól, gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego wchłonięcia wody przez kaszę. Cebulę zeszklić wraz z przeciśniętym przez praskę ząbek czosnku na patelni teflonowej, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Do miski przełożyć wystudzoną jaglankę i cebulę z czosnkiem, dodać cukinię oraz drobno posiekane zioła, posolić i popieprzyć do smaku. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i mokrymi dłońmi formować placki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut w zależności od wielkości placków.