My z reguły kroimy je na plasterki o grubości ok. 3 mm i poniższy czas pieczenia wskazany w wykonaniu właśnie dotyczy takiej grubości ziemniaków. Pokroić na dość cienkie plasterki za pomocą noża lub robota kuchennego (ja zdecydowanie preferuję robota kuchennego – w szybki i prosty sposób uzyskuje się plasterki o takiej samej grubości). Poniża wersja talarków jest zdrowszą wersją, bez nadmiaru tłuszczu, więc można spokojnie uznać, że jest są to fit talarki ziemniaczane, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu niż tradycyjne talarki smażone na patelni. Talarki ziemniaczane z piekarnika – to dość szybka w wykonaniu i pyszna przekąska z ziemniaków. Jeśli zdecyduje się na cieńsze plasterki, to czas pieczenia ulegnie skróceniu, zaś jeśli wolicie grubsze ziemniaczki, to czas pieczenia należy wtedy odpowiednio wydłużyć. Z sosem czosnkowym lub z sosem na bazie majonezu, śmietany i ketchupu smakują rewelacyjnie i stanowią fajny dodatek do obiadu. Talarki ziemniaczane z piekarnika – Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu ok. 800 g) Kolejno na blaszkach wyłożyć plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego, uważając by na siebie nie nachodziły.