Risotto z pieczarkami

Helka
Obiad
19.01.2017 19:53
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami – Składniki: 200g ryżu (najlepiej arborio, ale jak nie macie, to może być inny, np. parboiled) 250 g pieczarek 4 szklanki bulionu, drobiowego lub warzywnego (1 litr; może być wywar z rosołu) 1 średnia cebula (ok. 140g) 4 łyżki utartego sera grana padano lub parmezanu (ok. 40g) 2 ząbki czosnku, drobno posiekane (ok. 6g) 3 łyżki masła (ok. 45g) 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku pół pęczka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej (ok. 10g) Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę i smażyć aż się lekko zeszkli, następnie dorzucić drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek) i smażyć jeszcze pół minuty, cały czas mieszając. Risotto z pieczarkami – to pomysł na proste danie, idealne na obiad, czy ciepły posiłek do pracy, który można wrzucić do pudełeczka i szybko odgrzać ;) Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować, dodając np. kawałki usmażonego/ugotowanego kurczaka lub indyka. Risotto z pieczarkami – Wykonanie: Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w plasterki. Kolejno na patelnię wsypać ryż (nieugotowany) i smażyć całość około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodawać bulion (wlewać po ok. 1/3 szklanki) – kolejną łyżkę wlać dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2017/01/19/risotto-z-pieczarkami/