Dżem z kumkwatów

Julianna
Przetwory
13.02.2019 13:30
Dżem z kumkwatów

2 kg kumkwatów1 cytryna1 limonka1 szklanka soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśniętego)1 szklanka wody4 szklanki cukru (można dać więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie dżemy) Podczas gotowania wyciskać za pomocą łyżki gazę z pestkami, żeby wymieszać zawarte w nich pektyny z dżemem. Podgrzewać na średnim ogniu, a gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem na kilkanaście minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2019/02/dzem-z-kumkwatow.html