ŚRODA: BŁYSKAWICZNA PIZZA Z FIGAMI I TRZEMA SERAMI

Agnieszka
Obiad
13.02.2019 8:10
ŚRODA: BŁYSKAWICZNA PIZZA Z FIGAMI I TRZEMA SERAMI

Nie wchodząc z naukowe dywagacje, rzecz polega na tym, że gdy temperatura w mikrofali jest zbyt wysoka, cukry zawarte w cieście roztapiaj się, a kiedy przestygną zmieniają ciasto w podeszwę. Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Nadzienie 6-10 fig suszonych lub świeżyć 1 kulka mozzarelli 250 g 1 ser pleśniowy 100 g 1/2 szklanki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy Nastaw piekarnik na 180 stopni – to najlepsza temperatura do odgrzewania pizzy i wstaw do środka tackę, kamień do pieczenia pizzy, czy jakiekolwiek naczynie, żeby dobrze się nagrzało. Liczba porcji: 2 duże Najlepsza pizza to taka, do której ciasto leżakowało dwie doby w lodówce, w chłodzie, który hamował pracę drożdży, które mimo to wspaniale spulchniły ciasto. Polecamy Wam patenty na podgrzewanie pizzy oraz przepis na pizzę z figami – prosty, a bardzo satysfakcjonujący. Kto jednak ma czas na taki rarytas, kiedy chęć zjedzenia pizzy pojawia się zazwyczaj nagle jak chęć na przegryzienie batona? Pewnie nie jeden raz wyciągnęliście z mikrofali solidnie podgrzany kawałek, z parującym serem, ale ciastem miękkim jak naleśnik, który później twardniał na kamień. Pewnie jedzenie odgrzewanej pizzy nie wszystkim się uśmiecha, ale są dość proste sposoby, żeby pizza dzień po, smakowała równie dobrze jak zaraz po upieczeniu. Można zadzwonić po telepizzę, można lecieć do sklepu i kupić mrożonego gotowca, można też jednak zrobić pizzę samemu, tu i teraz, na poczekaniu, w kwadrans. Gdy piekarnik się rozgrzeje, połóż pizzę na nagrzanej powierzchni i podgrzewaj przez 10 minut. Przełóż na podsypany lekko mąką blat, i zagniataj krótko –tylko tyle żeby ciasto nie zawierało suchych fragmentów mąki. Na szczęście pizza ma to do siebie, że dobrze smakuje również na zimno:) Krok 2 Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule. Na patelni Połóż pizzę na zimnej patelni i zacznij podgrzewać. Kiedy patelnia stanie się gorąca, wlej obok pizzy, łyżkę, dwie wody, przykryj ją pokrywką, podgrzewaj przez 2-3 minuty. Jak tylko wystygła, została pocięta na mniejsze kawałki i zapakowana w strunowe woreczki, a następnie zamrożona. Poniżej znajdziecie dokładny przepis, natomiast w tym miejscu możecie więcej poczytać na ten temat. Podsyp mąką blat i rozwałkuj jedną część ciasta na cienki placek (grubość zależy od Twoich preferencji, generalnie ciasto może być bardzo cienkie). Podana z dużą ilością rukoli i rzodkiewki zamienia się w pyszny lancz. Wyłóż na ciasto pokrojone w paski figi. Podawaj z rukolą i pokrojoną w talarki rzodkiewką, skropionymi sokiem z cytryny. Naszą pizzę z figami i 3 serami zrobiliśmy w niedzielę. Trzymaj pizzę w mikrofali 45 sekund, wyjmij, sprawdź, czy jest już ok, ewentualnie powtórz zabieg. Na wierzch pizzy możesz wyłożyć plastry szynki parmeńskiej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/sroda-blyskawiczna-pizza-z-figami-i-trzema-serami/