Wy z tym poczekajcie 😉 Składniki: (na keksówkę) 150 g miękkiego masła (opcjonalnie margaryny) 3 jajka klasy M 120 g czekolady* 150 g cukru 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 10 kandyzowanych czereśni – do nabycia w Lidl Polska Dodatkowo: polewa – u mnie z tego przepisu (klik) ulubione ozdoby – użyłam z Lidl Polska (bogaty wybór ozdób świątecznych) *u mnie dziś w większości deserowa 70% kakao + kilka 3 czekoladki merci, bo akurat miałam pod ręką 😉 Przygotowanie: Czekoladę łamiemy/siekamy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do masy dodajemy przecięte na pół kandyzowane czereśnie i całość mieszamy łyżką, tylko po to by czereśnie lekko wmieszały się w ciasto. Metalową miseczkę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miseczka nie może dotykać tafli wody). Na pewno też nie zabraknie makowca (np. z tego przepisu) i jakiegoś sernika. Pyszne czekoladowo-kokosowe ciasto z niespodzianką w postaci kandyzowanych czereśni. U nas ten czekoladowy wypiek będzie jednym z tych, które postawie na świątecznym stole. Pozdrawiam i raz jeszcze polecam Wam dzisiejsze czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami. P.s. U mnie polewa z tego przepisu (klik). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, u mnie około 45-50 minut. Czekoladowe ciasto z kokosem i kandyzowanymi czereśniami Lubicie czekoladowe wypieki? Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy.