Składniki: (na keksówkę, u mnie 25x12x8) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżka naturalnego kakao – u mnie Skworcu 2 jajka klasy L (Uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową) 3/4 szklanki cukru (0,75 szkl) 1 szklanka wody gazowanej 0,5 szklanki oleju (użyłam ryżowy, ale może też być rzepakowy) 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie truskawkowy) Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką To jednej z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasto bez użycia miksera. Dodatkowo: czekoladowa polecam – możecie użyć np. tej (klik) lub tak jak ja rozpuścić w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stan pieczenia możemy być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto. Takie ciasto kakaowe wychodzi zawsze miękkie, pyszne, dosłownie rozpływające się w ustach. Kilka podstawowych składników, płaska łyżka kakao i ulubiony dżem (u mnie truskawkowy), który nadaje ciastu wilgoci. Składniki mieszamy łyżką tylko do ich połączenia (nie mieszamy za długo (!) bo ciasto wyjdzie zbite). Wilgotne ciasto kakaowe mieszane łyżką, to idealny wypiek do kawy czy herbaty. Ciasto przygotowuje się dosłownie w kilka chwil.