USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE) 300 g mięsa mielonego z wołowiny 200 g czerwonej fasoli (1 puszka) 100 g brązowego ryżu 100 g passaty/przecieru pomidorowego 1 duży pomidor 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru brązowego przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne (1 łyżeczka), papryka słodka (3 łyżeczki), oregano, kolendra, kmin rzymski (1-2 łyżeczki) masło/oliwa z oliwek (1 łyżka) Smacznego! Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 4 PORCJE) 300 g mięsa mielonego z wołowiny 200 g czerwonej fasoli (1 puszka) 100 g brązowego ryżu 100 g passaty/przecieru pomidorowego 1 duży pomidor 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru brązowego przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne (1 łyżeczka), papryka słodka (3 łyżeczki), oregano, kolendra, kmin rzymski (1-2 łyżeczki) masło/oliwa z oliwek (1 łyżka) opcjonalnie: kilka garści roszponki INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. opcjonalnie: kilka garści roszponki Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Na oliwie lub maśle zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Chili z mięsem można jeść z pieczywem, ryżem lub z meksykańską tortillą. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Chili con carne (hiszp. chili z mięsem) to wbrew pozorom nie danie meksykańskie, a amerykańskie (kuchnia teksańska, tzw. Tex-Mex), chociaż nie można odmówić nawiązań do kuchni meksykańskiej. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, dokładnie mieszając, następnie dodaj fasolę i opcjonalnie kilka garści roszponki - dla koloru. 3 Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. 3 Do usmażonego mięsa dodaj przecier pomidorowy i pokrojony pomidor, przypraw cukrem, chili, papryką, kolendrą, kuminem oraz oregano. Tajemnica udanego chili con carne to dobrej jakości mięso wołowe (koniecznie poproście o zmielenie mięsa w sklepie, odradzam pakowane) i przyprawy, które nadają całej potrawie odpowiedni smak, aromat i kolor.