Składniki: 300 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 2 torebki zielonej herbaty Teekanne 1-2 łyżeczki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Do dużej miski przelewamy jogurt, dodajemy cukier puder i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Ale już wróciłam i będzie mnie tu coraz więcej 😉 Zaczynamy na słodko, prostym deserem - domowym ptasi mleczkiem... z jogurtu naturalnego z dodatkiem galaretki z zielonej herbaty Teekanne, oblanym gorzką czekoladą. 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i mieszamy z gorącą herbatą. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek jogurtu z cukrem i mieszamy, a następnie całość z powrotem wlewamy do miski z jogurtem. 2 łyżeczki żelatyny zalewamy małą ilością zimnej wody w celu napęcznienia, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masę jogurtową wkładamy do lodówki, do momentu stężenia, a w tym czasie przygotowujemy galaretkę z zielonej herbaty. Studzimy. Gotowe ptasie mleczko wyjmujemy z form, kroimy na kawałki o wymiarach około 6 x 4 cm i oblewamy chłodną czekoladą. Torebki zielonej herbaty umieszczamy w kubku, zalewamy ok. 200 ml wrzącej wody i zaparzamy przez 2-3 min. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Jeżeli nie posiadamy takich form na batony, to możemy użyć keksówki o wymiarach 25 x 12 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.