Makaron z papryką i pomidorami / 2 porcje Składniki: 200 g makaronu penne czyli rurki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki czarnych, wydrylowanych oliwek 1/2 szklanki startego parmezanu lub grana padano 10 listków świeżej bazylii 5 pomidorków gałązkowych małych, soczystych i słodkich sól, pieprz do smaku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron z papryką i pomidorami to moja propozycja na szybki lunch do pudełka do pracy, ale nie tylko. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z papryką i pomidorami, doprawiamy do smaku, starannie mieszamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Wczoraj przygotowałam ekspresowe danie makaronowe, które było nie tylko smaczne, ale i syte. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Mnóstwo kolorów, papryka, pomidory, oliwki i włoskie akcenty czyli oliwa, parmezan i świeża bazylia. Lubię takie dania, zwłaszcza, że są to spontaniczne pomysły, a takie wychodzą najlepiej.