mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 4-5 łyżek cappuccino Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cappuccino Dodatkowo: 1 op. biszkoptów czekolada deserowa 100 g ok. 50-70 g słodkiej śmietanki 30% Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mascarpone, miksujemy na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Odstawiamy do schłodzenia na całą noc do lodówki (lub na 4 godziny do zamrażarki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym (ja dodatkowo posmarowałam drugi blat około 150-200 g masy kajmakowej, ale ciasto było przez nią zbyt słodkie). Początkowo zamysł na to ciasto był zupełnie inny, jednak w trakcie przygotowań postanowiłam zmienić to i owo. Wrzucamy do niej czekoladę, a po 1-2 minutach mieszamy aż do rozpuszczenia. Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Okrągłe biszkopty nasączamy delikatnie naparem kawowym i rozkładamy na masie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po przestudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty.