Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie

Obiad
06.02.2019 16:29
Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie

Warzywny Żurek na Domowym Zakwasie 3 porcje (1 ma ok. 375 kcal) czas przygotowania: ok. 25 minut (+ 25 minut gotowania) koszt: ok. 3,60 zł za porcję Składniki: domowy zakwas: 5 łyżek mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml letniej wody zupa: 1 cebula duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 2 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego łyżeczka papryki wędzonej 1125 ml wody (opcjonalnie z dodatkiem dobrej jakości kostki warzywnej) 350 ml zakwasu 50 ml mleka sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki majeranku sól i pieprz do smaku do podania: 750 g pieczonych ziemniaków 1.5 kostki tofu wędzonego (można wcześniej podsmażyć z dodatkiem ziół) szczypiorek Wykonanie: W słoiku mieszamy składniki na zakwas. Vegetable Polish Sour Soup (Zurek) 3 servings (1 has 375 kcal) time of preparation: 25 minutes (+ 25 minutes of cooking) Ingredients: homemade sourdough: 5 tablespoons of rye flour or whole wheat flour 3 cloves of garlic 3 bay leaves 10 seeds of allspice 700 ml of lukewarm water soup: 1 onion a large clove of garlic 2 carrots 1 parsley a few dried mushrooms 2 bay leaves a few grains of allspice teaspoon of smoked pepper 1125 ml of water (optionally with the addition of a good quality vegetable seasoning) 350 ml of sourdough 50 ml of soya milk 1 tablespoon of wheat flour 2 teaspoons of marjoram salt and pepper to taste for serving: 750 g of baked potatoes 1.5 cubes of smoked tofu (you can fry it before with the addition of herbs) Mix sourdough (strained) with flour, soy milk and gradually add to the soup. Season with marjoram, salt, pepper and cook for about 5 minutes. Serve with baked potatoes, tofu and chives. Cover with a cloth, secure with an elastic band or string and leave it for 3-4 days in a warm place (mix every day). Sauté the chopped onions with a little oil (for about 3 minutes). Przykrywamy ściereczką, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce (codziennie mieszamy). Warzywa przenosimy do wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, paprykę, grzyby i gotujemy ok. 20 minut. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 3 minuty).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://rabarbarowo.pl/warzywny-zurek-na-domowym-zakwasie/