Ciasto: - ok. 850 g mąki (ponad 5 szklanek mąki pszennej do ciasta drożdżowego), - 14 g suchych drożdży (2 opakowania Dr Oetker), - 2 duże jajka, - 1/2 kostki masła, - 1/4 szklanki wody, - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, - 1,5 szklanki mleka, - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżka octu lub alkoholu + 1 łyżka do oleju przy smażeniu. Gdy możemy z wyrobionego ciasto formujemy kulę, a następnie wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. (do podwojenia objętości). Wykrawamy koła szklanką lub okrągłą formą z ostrym zakończeniem o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawamy mniejsze dziurki w środku. Na moim blogu znajdziecie sporo ciekawych przepisów na karnawałowe słodkości a dziś polecam Wam cudowne donaty - czyli amerykańskie pączusie :) Wycięte pierścienie odkładamy na papier do pieczenia/ścierkę oprószoną mąką do ponownego wyrośnięcia (na około 20 min). Z uwagi na mały blat robiłam to partiami - po kilka razy odrywałam kawałek ciasta i wałkowałam je. Wielkimi krokami zbliżamy się do tłustego czwartku - tak więc musi być tłusto, musi być słodko i musi być smacznie :) Zachęcam do kliknięcia na zdjęcie, tam znajdziecie inne smaczne przepisy na tłusty czwartek: Po usmażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową z dziurkami, odkładamy na papier ręcznikowy do odsączenia. Wyrabiamy na wolnych obrotach jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkujemy na grubość od ok. 0,5-1 cm. Następnie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat.