Arabski chlebek - pita

Przekąski

06.02.2019 14:28

Arabski chlebek - pita

Składniki (12 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 100 g mąki pszennej razowej - 24 g drożdży - 2 płaskie łyżeczki soli - 2 płaskie łyżeczki cukru - 2 łyżki oliwy extra virgin - 380-400 ml ciepłej wody (37 st. C) Mąki przesiać do dużej miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, cukier i trochę wody. Arabski chleb – pita to prosty przepis na domowe pieczywo, które smakuje świetnie nawet jako przekąska bez żadnych dodatków (przetestowane przez dzieci ; ) Najczęściej podaję je z domowym kebabem lub napełniam np. grillowanymi warzywami, hummusem lub mięsnymi wariacjami : ) Polecam!!! Uformować kulę, wysmarować ją oliwą, przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Każdą z nich rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do kolejnego wyrośnięcia na 20-30 minut. Uderzyć w ciasto pięścią, aby się odgazowało i zagniatać ok. 2 minut. Piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec, rozgrzać do 260 C.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/arabski-chlebek/