Polecam gorąco przepis! (porcja na 2 burgery) - 2 awokado, - 1/2 cytryny (sok), - 2 buraczane kotlety z ciecierzycy (przepis tutaj), - 2 plasterki pomidora, - 2 plasterki czerwonej cebuli, - opcjonalnie plasterki sera: Halloumi (już nie wege), - sos curry/mango (Heinz, nie wege), - kilkanaście ziarenek sezamu (do posypania). Kładziemy podciętą częścią na talerz, kładziemy ser, następnie kotlet, polewamy sosem, na górę kładziemy cebulę i pomidora, przykrywamy drugą częścią awokado. Dół awokado podcięłam na płasko, aby trzymało się na talerzu. Wykonanie: Mniejsze awokado przekrajamy na pół, obracamy połówki wokół pestki, lekko podważamy łyżką i wyjmujemy pestkę. Jest to super wege przepis (pomijając ser Halloumi, ale możemy zastąpić go grillowanym tofu, a sos curry jakimś innym wegańskim). Kotlety z ciecierzycy grillujemy na patelni/elektrycznym grillu.