Risotto Z Dynią I Pokrzywą

Iwona

Obiad

05.02.2019 18:08

Risotto Z Dynią I Pokrzywą

Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio około 200 g dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy (użyłam pasteryzowanej) <--klik 1 łyżka masła kurkuma (ilość zależna od waszych upodobań smakowych) sól, pieprz do smaku 1/2 łyżki domowego warzywka oliwa do smażenia (może być smakowa) starty parmezan 1. Ja postawiłam na mrożenie i teraz dodaje sobie takie kosteczki, a to do zupy, a to do farszu lub do risotto ;)Oczywiście jeśli będziecie mieli możliwość użycia świeżych liści pokrzywy to jak najbardziej zazdroszczę ich i polecam ^_^Ps. Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła. Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę ewentualnie wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę 2. Takie liście po obmyciu z soli można od razu używać do dań lub zblendować i zamrozić.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/02/risotto-z-dynia-i-pokrzywa.html