WTOREK: SUSHI BEZ ZAWIJANIA, CZYLI SUSHI BOWL

Agnieszka
Obiad
05.02.2019 7:17
WTOREK: SUSHI BEZ ZAWIJANIA, CZYLI SUSHI BOWL

Składniki: - Łosoś wędzony 2x 100 g - 1 szklanka ryżu - 1 mały ogórek - 1 awokado - Kawałek białej rzodkiewki (10 cm), rzepy lub pęczek zwykłej rzodkiewki - 2 łyżki marynowanego imbiru - 2 łyżki posiekanej kolendry - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżki czarnego sezamu - 4 łyżki octu - 2 łyżki cukru - Sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Pochodzi z zamierzchłych czasów, z 3-5 wieku przed Chrystusem, kiedy gdzieś w dolinie Mekongu, na zalewowych terenach, obsadzanych ryżem, w sąsiedztwie rzeki powstał sposób przechowywania ryb, polegający na zasypaniu świeżej ryby ugotowanym ryżem. Jakiś czas później udzielił wywiadu, w którym żalił się, że nie mają pieniędzy z żoną i doszło do tego, że na sushi mogą iść najwyżej raz w tygodniu. Nie martw się o efekt: sushi bez zawijania wychodzi zawsze i smakuje tak samo jak sushi zwinięte w glony nori. Sushi dosłownie oznacza kwaśny w smaku, ale dzisiaj słowo nie jest używane w tym znaczeniu. Ważnym elementem dania jest biała rzodkiew – świetnie sprawdzi się też czarna rzepa, lekko pikantna, która zastępuje w sushi bowl chrzan wasabi. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie nowe zastosowanie jako baza znanego dzisiaj na całym świecie dania, czyli sushi. Krok 2 Wymieszaj 4 łyżki octu z 2 łyżkami cukru i płaską łyżeczką soli. I Ty możesz zostać Sushi Masterem i przyrządzać w domu japoński specjał, kiedy tylko masz na to ochotę. Odcięta od powietrza, będąc w kontakcie z fermentującym ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Żeby ułatwić sobie życie, zrezygnowaliśmy z kłopotliwego zwijania ryżowych rolek i wszystkie składniki umieściliśmy w misce. Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedyś pewien znany dziennikarz pozwolił sobie na głupie żart o Ukraińskich sprzątaczkach, stracił robotę i dobre imię. Czasem się nie przejmuj, bo zrobienie sushi zajmie Ci nie więcej niż pół godziny. Sushi bowl możecie zrobić z krewetkami, pieczonym łososiem, rybą maślaną, wędzonym łososiem, a nawet pstrągiem. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Awokado przekrój na połowy, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w plastry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-sushi-bez-zawijania-czyli-sushi-bowl/