Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szprotki w occie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasują jako dodatek pod setkę. Potrzebne składniki 300 g szprotek świeżych 1 cebula 1/4 szklanki octu 3/4 szklanki wody pieprz (ziele angielskie, liście laurowe) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru Szalenie proste – rybki z cebulą zalewamy zaprawą octową, zostawiamy na 2 dni i gotowe. Szprotki pod wpływem octu stają się miękkie i nawet to, że nie były filetowane, zupełnie nie przeszkadza. Odkładamy w chłodne miejsce, a po 2-3 dniach mamy gotowe rybki do jedzenia.