Kisiel z jabłek – domowy, tani i smaczny

Zjem
Desery
01.02.2019 13:30
Kisiel z jabłek – domowy, tani i smaczny

Deser z jabłek na ciepło to też świetna opcja dla każdego kto lubi słodycze, a jednocześnie dba o swoją sylwetkę. Kisiel z jabłek – przepis: Składniki: - 3 jabłka (obrane i pokrojone w kostkę), - 3 łyżki słodziwa*, - 2 łyżki soku z cytryny, - 1/3 szkl. wody, - 2 łyżeczki cynamonu (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 8 łyżek wody Przygotowanie: - Do rondelka wlej 1/3 szkl wody, dodaj sok z cytryny, cynamon i słodziwo (u mnie ksylitol) – całość zagotuj. Jeśli kisiel nie zgęstniał po dodaniu roztworu mąki ziemniaczanej i wody, to oznacza, że jabłka były bardzo soczyste i oddały sporo soku do deseru. - Do wrzącego syropu dodaj jabłka, wymieszaj, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez ok 5 – 7 minut, do odparowania wody. Kisiel z jabłek, to przyjemna chwila zapomnienia zwłaszcza zimą, gdy trudno o świeże owoce i warzywa. Kisiel z jabłek – rady* Jakie słodziwo wybrać? W takiej sytuacji nic straconego, wystarczy włączyć ponownie palnik i gotować kilka minut kisiel (często mieszając), aż nadmiarowy płyn odparuje. Ja swój kisiel posłodziłam cukrem kokosowym, ale świetnie sprawdzi się też ksylitol, zwykły biały cukier lub łyżka suszonych rodzynków. - Do gorących jabłek dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://zjem-cie.pl/kisiel-z-jablek/