Zakwas na barszcz wigilijny – to ostatni moment, aby zdążyć z jego przygotowaniem

Zjem
Zupy
16.12.2017 0:06
Zakwas na barszcz wigilijny – to ostatni moment, aby zdążyć z jego przygotowaniem

Drugą istotną, jeśli nie najważniejszą kwestią jest chleb – jeśli nie mamy pewności, czy nasze pieczywo jest w 100% na naturalnym zakwasie (bez dodatków proszku do pieczenia, czy drożdży), to nie dodawajmy go do zakwasu. Składniki: 4 duże buraki, 2 litry wody, kawałek selera naciowego, 1 duża marchewka, 1 mała pietruszka, 9 ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, 2 łyżki soli, 1 łyżeczka cukru, sucha kromka żytniego chleba na prawdziwym zakwasie Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Polecam też Twojej uwadze mój pierwszy przepis na zakwas – zdjęcie zrobiłam ładnych kilka lat temu, więc nie sugeruj się nim, tylko uwierz mi na słowo, że ta receptura też wymiata;-) A jeśli już mowa o odliczaniu dni do Świąt Bożego Narodzenia, to odbierz, jeśli tego nie zrobiłeś bezpłatny e-book z 12-ma sprawdzonymi słodkimi przepisami na święta. Do świąt zostało już tylko 9 dni, więc czas najwyższy zrobić zakwas na barszcz wigilijny. Przygotowałam go z 5 innymi Blogerkami, więc jest różnorodnie: przepisy bez nabiału, laktozy, jajek, glutenu, wegańskie, ale też ich tradycyjne odpowiedniki. Najlepiej jest ją zawinąć w gazę, bo gdy się rozpadnie nie zmąci nam zakwasu. Naczynie z naszym zakwasem odstawmy w ciepłe miejsce na około 4 do 7 dni. Chleb przyspiesza kiszenie, ale jeśli jest złej jakości, to gotów spleśnieć i popsuć nam zakwas. Więc czasem lepiej pominąć ten krok, poczekać chwilę dłużej i mieć pewność, że zakwas nam wyjdzie jak należy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjem-cie.pl/zakwas-na-barszcz-wigilijny-ii/